Pálinkamester képzés

 

A Szent István Egyetem (korábban Budapesti Corvinus Egyetem) Élelmiszertudományi Kara a Pálinkamester-képzést úgy építette fel, hogy a résztvevők magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, korszerű piaci, vállalkozási és jogi ismereteket kapjanak, s ezek mellett betekintést szerezhessenek a pálinkakultúrába, s felfedezhessék a pálinka és a gasztronómia, illetve a pálinka és a turizmus házasításában rejlő lehetőségeket. Legfontosabbnak azonban azt tartottuk, hogy minden tantárgyat olyan oktatók tanítsanak, akik saját maguk is elismertek a szakterületükön. Az egyes tantárgyak keretében ráadásul sok olyan előadót – híres pálinkamestereket, tapasztalt kereskedőket, neves étteremtulajdonosokat, reklámszakembereket – látunk vendégül, akik egy-egy óra keretében saját személyes tapasztalataikon keresztül mutatják be a tananyagok gyakorlati vonatkozásait.

Mindemellett úgy gondoljuk, hogy a pálinkakészítést nem lehet kizárólag könyvből vagy előadótermekben elsajátítani. Jó pálinkamester abból válhat, aki az elméleti tudás megszerzése mellett kellő időt tölt a gyakorlati ismeretek elsajátításával is. A képzés résztvevői az Élelmiszertudományi Kar kitűnően felszerelt laborjában és saját pálinka-tanüzemében mélyíthetik el készségszinten az elméletben megtanultakat. Emellett minden oktatási félévben tanulmányi túrára indulunk, amelynek keretében megismerkedünk egy-egy országrész nevezetes főzdéivel és elismert szakembereivel.

A képzés adatai

A képzés 4 félévből áll. Az első három félévben hallgatják le a résztvevők a kötelező tantárgyakat. A 4. félévben legalább egy fakultatív tárgyat kell teljesíteni, és lehetőség nyílik az esetleg elmaradt vizsgák pótlására. Ugyancsak a 4. félév feladata a szakdolgozat készítése és ebben a félévben kerül sor az államvizsgára is.

A tanórákat a tanulmányi időszakban átlagosan két hetente péntek délutánonként és szombatonként tartjuk. A képzés díja 275.000 Ft/félév. A 4. félév az első 3 félév sikeres teljesítését követően ingyenes. A Diákhitel Központ Zrt. diákhitele igénybe vehető. A képzés díja magában foglalja a műszerek, berendezések, illetve a felhasznált nyersanyagok, segédanyagok, valamint a tanulmányi utak költségeit is. A diákhitel csak az alapdiplomával rendelkező hallgatók számára igénybevehető.

A képzés által érintett legfontosabb területek kiterjednek a pálinkakészítés technológiájára, műveleteire és berendezéseire, a pálinkaminőség-vizsgálatra és minősítésre (bírálatra), a nyersanyagismeretre, a különleges párlatok készítésére, a pálinkakultúrára, pálinkamarketingre és szakjogi, vállalkozási, pénzügyi, illetve kereskedelmi ismeretekre.

Az oktatás levelező tagozaton folyik, félévenként hétszer két napos kurzusok keretében (minden második héten péntek délután és szombaton egész nap, tantervtől függően).

A képzést lezáró oklevél

A Pálinkamester szakirányú továbbképzésben megszerezhető oklevél tartalma az alapképzettségtől függ.

A képzésen a szakirányú – vegyészmérnöki, biomérnöki, környezetmérnöki, vegyipari gépészmérnöki vagy agrár képzési területen mérnöki (pl. agrármérnök, élelmiszermérnök, kertészmérnök) – oklevéllel  rendelkezők Pálinkamester szakmérnök képzettséget szerezhetnek.
Más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségű hallgatók Pálinkamester szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek.

Azok a hallgatóink, akik a 4. félévben választható tárgyak közül a Pálinkabírálatot választják, és eredményes vizsgát tettek az első három félév alaptárgyaiból, a képzés végén Pálinkabírálói oklevelet is átvehetnek a diplomájuk mellé, amelyet a Pálinka Nemzeti Tanács elismer a 2008. évi LXXIII. törvény és a 33/2010. (XI.25. VM rendelet alapján.

 

A Pálinkamester szakmérnök és szaktanácsadó képzés tanterve

Alaptárgyak

  • A pálinkakészítés műveletei és berendezései
  • A pálinkakészítés technológiája I.
  • A pálinkakészítés technológiája II.
  • Érzékszervi minősítés
  • Élelmiszerjog
  • Különleges párlatok készítése
  • Nyersanyagismeret
  • Pálinkajog és jövedéki szabályozás
  • Pálinkakereskedelem
  • Pálinkakultúra
  • Pálinkamarketing I.
  • Pálinkamarketing II.
  • Pálinkaminőség-vizsgálat
  • Pálinkaturizmus
  • Stratégiai és pénzügyi tervezés
  • Párlat- és pálinkatörténet
  • Üzemtelepítés és környezetvédelem
  • Fakultatív tantárgy*
  • Tanulmányi szemle és beszámoló
  • Szakdolgozat

 

Választható tárgyak

  • Pálinkabírálat
  • Pálinka és gasztronómia
  • Lepárlástechnikai gyakorlat